ŚNIADANIA W MO.
Śniadania jak i wszystkie potrawy w menu przyrządzamy od podstaw ze świeżych składników. Inspirację do tworzenia dań czerpiemy z każdego zakątka świata, co sprawia, że nasze jedzenie jest ciekawe, różnorodne i smaczne.
Śniadania w MO. to dla jednych już stały rytuał bez którego życie byłoby smutniejsze a dla innych interesujące odkrycie, że śniadania nie muszą być wcale nudne…
ŚNIADANIA W MO.
Serwujemy do godziny 14:00 | |
---|---|
TOST Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ szarpana wieprzowina na maślanym toście własnego wypieku z serem cheddar, jajkiem sadzonym, żółtym sosem bbq, grillowanym porem i szczypiorkiem |
39 |
|
|
HASH BROWN chrupiący placek ziemniaczany z marmoladą z chorizo, kwaśną śmietaną, jajkami poszetowymi i sałatką z kopru włoskiego |
40 |
|
|
BUŁECZKI Z KREWETKAMI bułeczki maślane naszego wypieku/ pasta jajeczna/ smażone krewetki/ sałata/ szczypiorek/ połowa karmelizowanej pomarańczy |
42 |
|
|
PIECZONA KASZANKA z burakiem i jabłkiem, sadzonym jajkiem, dressingiem miodowe chilli, orzechami, ziołami i maślanym pieczywem |
36 |
|
|
TOST BURAK KOZI SER tost z razowego pieczywa z masłem sweet chilli, kozim serem, burakiem, orzechami laskowymi i rukolą |
32 |
|
|
JAJKA PO TURECKU jajka poszetowe na jogurcie greckim z sałatką z cukinii, mięty i pistacji, aromatycznym masłem z chilli i grillowanymi pitami |
38 |
|
|
CREPES SUZETTE francuskie naleśniki w karmelowo pomarańczowym sosie z chantilly z białej czekolady |
36 |
|
|
TOST FRANCUSKI z pieczonymi jabłkami, syropem klonowym, orzechami włoskimi, cynamonem i kremem z białej czekolady |
38 |
|
|
JAJECZNICA NA MAŚLE Z PARMEZANEM trzy jajka/ podawana na grzance z chleba naszego wypieku, masłem i miksem sałat i dressingiem |
25 |
|
|
JAJECZNICA Z BOCZKIEM I CEBULĄ trzy jajka/ podawana z chlebem razowym naszego wypieku, masłem i miksem sałat i dressingiem |
27 |
|
ZUPY
KREM Z PORA I ZIEMNIAKA z jakiem panko i ziołową oliwą |
25 |
|
|
MARCHEWKOWY KREM CAPE MALAY z mleczkiem kokosowym i ziołami |
25 |
|
PRZYSTAWKI
TATAR z wołowiny, z żółtkiem, ogórkiem kiszonym, marynowaną czerwoną cebulką, musztardą francuską, kruszonymi orzeszkami, świeżym lubczykiem. Podawany z pieczywem własnego wypieku i masłem |
45 |
|
|
SZASZŁYK Z KURCZAKA sałatka z buraka, marchewki i rzodkiewki z ziołami i jeżynowym dressingiem |
35 |
|
|
FENKUŁ W SZAFRANIE z komosą ryżową, granatem i dressingiem tahini |
35 |
|
|
TRUFLOWA POLENTA chrupiąca polenta z kremem truflowym, miodem, hibiskusem i jeżyną |
38 |
|
|
TATAR Z TUŃCZYKA w dressingu Togarashi z chrupiącym ryżem, rzodkiewką i grillowaną dymką |
52 |
|
|
PIECZYWO NA ZAKWASIE z ubijanym masłem |
15 |
|
MAKARONY
PIEROGI Z JAGNIĘCINĄ w sosie tahini z dressingiem tagine, jabłkiem, miętą i grzankami sumak |
69 |
|
|
SPAGHETTI ALLA CHITARRA w zielonej emulsji z jarmużu, szpinaku i bazylii, prażonym czosnkiem i chilli, opiekanym brie i grillowana kapustą |
62 |
|
DANIA GŁÓWNE
Dostępne od godziny 11:00 | |
---|---|
BURGER WOŁOWY z marmoladą z cebuli, majonezem truflowym, szczypiorem, sałatą rzymską i chipsem z ziemniaka |
52 |
|
|
DORADA parowana dorada z krewetką tygrysią, makaronem ryżowym vermicelli, zielonymi warzywami i orientalnym dressingiem |
69 |
|
|
ANTRYKOT stek z antrykotu z masłem Café de Paris, kremowym puree ziemniaczanym, pieczoną cebulą, sosem z czerwonego wina |
145 |
|
|
KACZKA pieczona pierś kaczki z puree z buraka, jaglanymi gnocchi, puree z jabłka, owocem goji, dressingiem z selera i orzechów laskowych |
75 |
|
|
KOFTA Z CIECIERZYCY falafel z puree z kalafiora, marynowanym ogórkiem, kuskusem i ziołową sałatką |
55 |
|
|
KARK WOŁOWY PANKO z czerwoną kapustą, imbirem, złotymi rodzynkami, pastą z selera i chrupiącym porem |
67 |
|
|
MO.KACZKA kanapka z szarpaną piersią kaczki, orientalną sałatką z marchewki, ogórka i rzodkiewki, sosem hoisin, majonezem limonkowym i świeżą kolendrą |
58 |
|
PULLED PORK
Burgery z szarpaną wieprzowiną i dodatkami. Dostępne są dwie wielkości: Standard ok 300g oraz King Size ok 500g | |
---|---|
BBQ ser żółty, sos bbq, coleslaw, pikle |
42 |
|
|
NACHOS ser żółty, nachosy, majonez jalapeno, sałata |
42 |
|
|
CHEESE ser żółty, sos serowy, ser lazur, świeże zioła |
42 |
|
|
MUSTARD&ONION sos musztardowo-miodowy, cebula prażona, ogórek kiszony |
40 |
|
|
HOT&SPICY sos serowy, jalapeno, bekon, sriracha, sałata |
43 |
|
|
CHORIZO pomidorowe chutney, chorizo, majonez aioli, sałata |
42 |
|
|
ORIENTAL orientalna sałatka, sezam, kolendra, sos hoisin, majonez limonkowy |
43 |
|
FRYTKI
małe/ duże | |
---|---|
KLASYCZNE z majonezem |
15/22 |
|
|
CAYENNE z czosnkiem, natką i sriracha majo |
17/23 |
|
|
ZIOŁOWE z posypką ziołową i chimichurri majo |
17/23 |
|
|
SEROWE z sosem serowym i szczypiorkiem |
18/23 |
|
|
PARMEZAN frytki z tartym parmezanem i natką |
19/24 |
|
|
FRYTKI Z KREWETKAMI z sosem aioli i kolendrą |
29/39 |
|
DESERY
STICKY TOFFEE PUDDING ciepłe ciasto bananowe z sosem tofi, karmelizowanym bananem i lodami śmietankowymi |
32 |
|
|
CZEKOLADOWY TRIFLE krem pralinowy z czekoladową truflą, lodami z palonego masła i orzechami laskowymi w karmelu |
35 |
|
|
JABŁKA Z KRUSZONKĄ z lodami creme brulee i chrupiącym cynamonem |
28 |
|
Informacja o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚĆI ALERGENÓW” lub 'MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej:
-
Zboża zawierające gluten - Pszenica, żyto, jęczmień, owies, mąka (wszystkie rodzaje), płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe, bułki, otręby, ciasta, rodzynki
-
Mleko - Mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
-
Jaja - Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny, majonez, musy, sosy
-
Ryby - Ryby surowe-mrożone, przetworzone-konserwy rybne
-
Soja - grzanki
-
Seler - Seler jako korzeń, łodyga i liście
-
Gorczyca - Musztarda, wędliny, produkty mięsne, przyprawa carry, mieszanki przypraw
-
Nasiona sezamu - Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
-
Skorupiaki - Mule, małże
-
Orzechy - Krem orzechowy, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
-
Dwutlenek siarki - Owoce suszone- w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
-
Łubiny - Nasiona łubinu oraz mąki; występują w niektórych rodzajach chleba, kruchego ciasta i makaronu
-
Orzeszki ziemne - Masło arachidowe, bakalie
-
Mięczaki - Małże, ośmiornice, ostrygi, przegrzebki, ślimaki, kalmary, mątwy